İLKHAYAT ANAOKULU EĞİTİM PRORAMI TEMEL AMAÇLARI
Çocuğun yaratıcı potansiyeline yönelik, onu yaşama hazırlamayı amaçlayan bir programın temeli "sevgi, deneyim ve bilgidir." Okulumuzun eğitim programı da bu üç temel unsura dayanan her yönüyle çağdaş bir eğitim programıdır. Sözcüklerin havada kaldığı, didaktik bir taslak değil, bilimsel, yalın ve gerçekçi bir programdır ve aynı zamanda esnek, gereğinde değişebilen yeni yaklaşım ve uygulamalara açıktır. Tüm bir yaşamsal gelişimi kapsayan bu programı bir kaç maddeye indirgemek kuşkusuz olanaksız. Ancak yinede temel amaçlarımızı aşağıda şöyle özetleyebiliriz.
Yaratıcı Gelişim
Çocukların yaratıcı potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak. (SANAT, DRAMA, MÜZİK v.b. aktiviteleriyle görsel ve yaratıcı hayal güçlerini desteklemek. Sınıf içindeki aktiviteleri öğretmenin rehberliğinde planlayıp uygulayarak ve değerlendirerek çocukların kendi zaman ve enerjilerini gerektiği gibi kullanmayı, neyi nasıl yapacaklarına ilişkin tercihler yapma ve kararlar alma konusundaki yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmak.)
Sosyal Beceriler
Çocuğun toplumsal çevresiyle ilişkilerini geliştirmek ve sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak. (Birlikte oyun oynayarak, şarkı söyleyerek, resim yaparak v.b. içinde bulunduğu gruba düzenli uyum sağlama alışkanlığı kazandırmak. Çocuklara başka çocuklarla birlikte grup planlaması ve önderliğin paylaşımı konusundaki çalışma yeteneklerini geliştirme konusunda destek olmak.)
Toplumsal Bilinç
Çocukların toplumsal sorunlara duyarlı olmasını sağlamak ve çocuklara bu konularda hazırlık eğitimi vermek. (Trafik, sağlık, beslenme, doğanın koruması gibi.) Çocukların nesnelerle ilgili bilgilerini, sanatsal becerilerini, bilime olan ilgisini ve rahatça hareket etme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmak. (Doğa yürüyüşleri, fen ve doğa çalışmaları, okulla birlikte gidilen geziler, tiyatro, sinema, müzik, anıt, sergi v.b. gezip tanımak.)
Kişisel Gelişim
Çocuğun kişiliğinin gelişmesini sağlamak ve buna ilişkin sorunların çözümüne katkıda bulunmak. (Olumlu kişisel özelliklerinin belirginleşmesine yardımcı olmak; kendi seçtikleri amaçları, görevleri ve sorumlulukları tanımlama; izleme ve tamamlama; öz disiplin ve yeteneklerini geliştirme konusunda rehberlik etmek)
Bireysel Eğitim
Bireysel ilgi ve farklılıkları doğrultusunda yönlendirerek eğitim vermek. Eğitim aşamalarını izlemek, gelişimsel özelliklerin gerektirdiği fiziksel ve duygusal becerileri kazanmasına yardımcı olmak.
Eğlenceli Öğrenme
İlkokula hazırlama amacıyla hazırlık sınıfında yazı yazma, matematik gibi ders konularıyla oyun içinde taşımasını sağlamak ve ilkokulda kullanacağı araç gereçlere alışmasına yardımcı olmak.